Types
Home / Baksteenadvies / Types
Acht tips voor de juiste baksteenkeuze

Tip 3: de verschillende types van gevelstenen

Gevelstenen worden volgens hun productieproces ingedeeld in 3 groepen. Zo bestaan er handvormgevelstenen, strengpersgevelstenen en Retro®-gevelstenen.

Deze gevelstenen worden stuk voor stuk bekomen door klei te bakken op een temperatuur die, naargelang het kleitype, kan variëren van 900 °C tot 1150 °C. Bij deze temperaturen gaan de kleideeltjes zeer sterk aan elkaar klitten en werkelijk ‘verstenen’.
 1. handvormgevelstenen

  Het oppervlak van een handvormsteen is ruw (rustiek) en elke steen kan men qua vorm uniek noemen. Handvormgevelstenen worden gemaakt met behulp van machines die het oude gebaar van vroeger, waarbij de klei in een vooraf bezande mal wordt gegooid, nabootsen.

 2. strengpersgevelstenen

  Een strengpersgevelsteen is strak afgelijnd en heeft exact rechte randen. Het oppervlak is perfect glad, zonder plooien, en kan bezand of onbezand zijn. Op bepaalde strengpersgevelstenen wordt bewust een oppervlaktetextuur aangebracht (geschorst, geschraapt, gerold,...). Een strengpersgevelsteen kan al dan niet geperforeerd zijn (= met of zonder gaten).

  De klei wordt hier onder hoge druk door een persmond geperst tot een continue kleistreng ("worst") verkregen wordt. Van deze streng worden vervolgens de stenen op exacte maat afgesneden.

 3. Retro®-gevelstenen

  Met de Retro®-gevelstenen wordt een prachtig alternatief aangeboden voor de dure en vaak onbetrouwbare recuperatiestenen. Retro®-gevelstenen worden gekenmerkt door hun ‘ouder’ uitzicht. Hierdoor lijkt het alsof ze jarenlang aan verwering werden blootgesteld. De randen zijn wat afgerond en in beperkte mate afgebrokkeld. Op het zichtvlak kunnen - afhankelijk van het type – cementsporen zichtbaar zijn. In de pakken bevinden zich – zoals bij de echte recuperatiestenen – naast hele stenen ook kwart, halve en driekwart stenen.

  Voor de productie van deze stenen vertrekt men van gloednieuwe gevelstenen die onderworpen worden aan een extra behandeling die hen zo hun verouderde karakter verleent.
Steenstrippen

Ook van bijna alle types en formaten van gevelstenen kunnen steenstrippen verkregen worden. Deze "schelletjes baksteen" hebben bijgevolg volledig het uitzicht van de gevelsteen, doch zijn slechts ongeveer 2,2 cm dik.
Ze zijn verkrijgbaar in vlakke vorm voor de muurbekleding en in hoekvorm voor de afwerking rond ramen, deuren en hoeken. Op deze manier kan men het uitzicht bekomen van een gemetste muur.

Steenstrippen worden vooral toegepast om een bestaande oudere woning een nieuw uitzicht te geven bij renovatie, om schouwen en binnenmuren te bekleden en ze zo een bakstenen uitzicht te geven, enz. Ze zijn dus zowel geschikt voor binnen- als voor buitentoepassingen en zijn even duurzaam als de gewone gevelstenen.

Ze zijn gemakkelijk zelf te plaatsen op een basis van lijm of mortel en dit zowel voor grotere als voor kleinere oppervlaktes. 
Desimpel - Kapel Ter Bede 121 - 8500 Kortrijk | Tel. +32 56 24 96 38 - Fax +32 56 20 47 60 | e-mail: info@desimpel.be